Gå till innehåll

Solänge kvarn

Solänge kvarn ligger i Häggån i utkanten av Fritsla. Från parkeringen vid bron leder en stig in längs åns västra sida till kvarnruinen 200m in. Här är en oas med lummig lövskog med en fin vårflora med gullpudra, vitsippor och svalört. Strax intill ligger Kalvahagen där pampiga ekar dominerar landskapet.

I ån ser man strömstare, forsärla och med lite tur den blå juvelen kungsfiskare. Här håller också mindre hackspett och göktyta till.

I Kalvahagen ca 200 m väster om kvarnen hittar man flera arter knutna till de gamla ekarna. En av dessa är läderbagge, en stor skalbagge som lever i mulmen inne i eken. I slutet av sommaren sänder hannarna ut en svag doft av ryssläder och sitter på utsidan av eken för att locka till sig honor. Vid basen av eken ser man ofta spillningen från larverna. Den ser ut som pellets och är ca 7-8 mm. lång. Flera av de äldsta ekarna har dött och ramlat. I området har man därför satt upp mulmholkar, vilket är konstgjorda ställen för läderbaggen att bo. Detta i väntan på att de yngre ekarna skall få hål och mulm så de passar.

Andra arter man ser på ekarna är svavelticka och guldlockmossa. I området finns det fina miljöer för fladdermöss. Under valvbron kan man se vattenfladdermus jaga över vattenytan och kring träden jagar dvärgpipistrell, nordfladdermus och brunlångöra.

I området hittar man även eksillkremla, blågrön kremla, aprikoskremla, brokkremla, rodnande flugsvamp och papegojvaxing.

Mulmholk
Gullpudra
Vitsippa
Svalört
Strömstare
Forsärla
Kungsfiskare
Göktyta
Läderbagge
Guldlockmossa
Vattenfladdermus
Brunlångöra eller långörad fladdermus som den hette tidigare
Eksillkremla
Blågrön kremla
Aprikoskremla
Brokkremla
Rodnande flugsvamp
Papegojvaxing